We nemen je mee terug naar het hoofdkwartier 1672 tijdens het rampjaar. In de Nederlandse geschiedenis staat 1672 bekend als het Rampjaar. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos, luidde het gezegde in die tijd. Op Fort Wierickeschans in Nieuwerbrug aan den Rijn kun je een indrukwekkende impressie zien van deze historie.
Dat jaar lag het hoofdkwartier 1672 van Prins Willem III van Oranje tussen Nieuwerbrug en Bodegraven. Tijdens het Rampjaar 1672 werd ons land verdedigd door de Oude Hollandse Waterlinie. Van Nieuwerbrug tot Zwammerdam strekte het legerkamp van de prins zich uit.
Eind december stak het Franse leger de bevroren waterlinie over. Bodegraven en Zwammerdam werden met de grond gelijk gemaakt. In 1673 bouwde men Fort Wierickerschans om herhaling te voorkomen. Dit verdedigingsfort werd het icoon van de Oude Hollandse Waterlinie en is zeker een bezoek waard. Toch is er meer dat aan het oude hoofdkwartier 1672 herinnert.
Indrukwekkend genoeg speelden de verhalen over het rampjaar zich hier af. Wil je meer weten over de historie van de Oude Hollandse Waterlinie? Wandel, fiets, of vaar langs dijken, sluizen, molens en boerderijen. Nog altijd liggen de verhalen verscholen in het landschap.
Veel wandelroutes, fietstochten en bootvaarten langs de Oude Rijn lassen een pauze in bij Nieuwerbrug. Je kunt een bezoek brengen aan Fort Wierickeschans en alles leren over de verborgen verhalen uit het rampjaar en hoofdkwartier 1672.